وکیل خیانت در امانت در پرونده های کیفری چه در مقام دفاع و چه در مقام اثبات بسیار ضروری و لازم میباشد جهت مشاوره حقوقی رایگان با شماره ۰۹۱۲۸۳۹۴۴۸۳با وکیل تماس حاصل بفرمائید.
طبق ماده ۶۷۴قانون مجازات اسلامی خیانت در امانت جرم کیفری می باشد که تعریف آن :
۱-استفاده غیر مجاز
۲- تصاحب
۳-تلف نمودن مال
۴- مفقود کردن مال
۵ -استفاده غیر مجاز : استفاده غیر مجاز ازمالی که توسط فردی به شخص امین و مورد اعتمادش سپرده شده و او از آن سواستفاده کرده است .
در این حالت شاکی میتواند با مراجعه به وکیل یا دفاتر الکترونیک قضائی شکوائیه خیانت در امانت بر علیه آن فرد ثبت نماید و در صورت اثبات عمل مجرمانه شخص امین خواستار رسیدگی به این عمل مجرمانه شود .
اکنون برای مشخص شدن این که آیا فرد مضنون به جرم خیانت در امانت آیا واقعا مجرم است یا خیر عمل او چه عناصر و ویژگی هایی باید داشته باشد باید بگوییم که جرم خیانت در امانت باید دارای سه عنصر که عبارتند از:
۱-عنصر مادی ۲- عنصر معنوی ۳-عنصر قانونی جرم می باشد باید به وقوع بپیوندد تا بتوان آن فرد را محکوم کرد .
عنصر مادی خیانت در امانت :
عنصر مادی این جرم تصاحب ،استعمال ، اتلاف و یا مفقودی مال مورد امانت می باشد که این عمل هم میتواند در اثر انجام عمل (فعل) تا کم کاری و سهل انگاری در انجام عمل دیگری ( ترک فعل ) ایجاد میشود . که عبارتند از :
۱- تصاحب : این عنصر مادی یعنی این که فرد امین خود را مالک مال به امانت گذاشته شده معرفی کند و از حقوقی که متعلق به مالک مال میباشد سو استفاده کند مثلا مال را به فروش رساند یا به فرد دیگری صلح کند یا تغییراتی در آن ایجاد کند که بدون اجازه و خواسته مالک اصلی مال باشد .
۲-اتلاف مال :
اتلاف و تلف کردن مال امانت گذاشته شده از طرف امین ، به نحوی که دیگر قابل استفاده نباشد و یاخساراتی به مال آورند که از ارزش آن کاسته شود .
۳-مفقود کردن مال :
در حالتی که فرد مورد اعتماد و امین با هدف و نیت مفقود کردن و ایجاد شرایطی برای عدم دسترسی مالک به مال خود اقدام به عملی کند که باعث مفقودی آن مال گردد در این صورت مالک میتواند به جرم خیانت در امانت و با عنصر مفقودی مال از امین شکایت کیفری کند.
نکته ای که در اینجا مطرح میشود و باید به آن توجه داشت قصد و نیت امین می باشد که اگر در اثر کم کاری و رویدادن اتفاق یا حادثه ای آن مال مفقود شود بدون قصد و نیت مفقودی مال شکایت خیانت در امانت منع تغقیب کیفری خواهد گرفت .
۴- استعمال مال :
در این مورد فرد امانت گذار آن مال را به صورت امانی در اختیار امین میگذارد ولی به شرط اینکه از آن استفاده و استعمالی نکند و فقط برای مدت زمان خاصی به امانت در اختیار او باشد ولی امین از آن برای رفع نیاز های شخصی و…. استفاده کند و در این حالت با اثبات این شرط نقض شده فرد امانت گذار میتوانت از امین شاکی شود .
عنصر معنوی خیانت در امانت :
این عنصر به نیت و قصد فرد امین مربوط میشود که به دو نوع ۱- سونیت عام و ۲- سونیت خاص تقسیم میشود .
در حالت سو نیت عام ، امین به صورت کاملا عمدی اقدام به عملا مجرمانه ؛تصاحب ،تلف ،مفقودی و استعمال مال امانی شود .
و اما منظور از سو نیت خاص ؛ به این معنی می باشد که امین با انجام اعمال مجرمانه ؛ مفقودی ،تصاحب و……به قصد ایجاد ضرر و به قصد آسیب رساندن به مالک مال داشته است .
عنصر قانونی خیانت در امانت :
در مورد عنصر قانونی جرم خیانت در امانت مطابق با ماده ۶۷۴ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۵۷ عبارت است از ؛
در صورتی که هرمال منقول یا غیر منقولی و یا سنادی همچون چک ،سفته ،سند تجاری و….به عنوان امانت ، اجاره ، رهن و…سپرده شود و قرار بر این باشد که پس از اقدام مشخصی پس داده شود یا به مصرف معینی برسد اما امین به ضرر مالک تصاحب ، استعمال ، تلف یا مفقود نماید به حبس از ۶ماه تا۳ سال محکوم خواهد شد .
البته باید گفت طبق ماده ۱۰۴اصلاحی قانون کاهش حبس مجازات تعزیری که درسال ۱۳۹۹به تصویب رسید ، جرم خیانت کردن در قابل امانت را به جرمی قابل گذشت تبدیل کرد ؛ یعنی اگر شاکی از شکایت خود گذشت کند فرد مجرم متحمل مجازات حبس نمی شود .
همچنین در قانون جدید برای جرم خیانت در امانت مدت حبس به ۳ماه تا یک سال و نیم کاهش پیدا کرده است .
با توجه به مصوبه کاهش مجازات حبس تعزیری خیانت در امانت در سال ۱۳۹۹و تقلیل مجازات جرم تعزیری درجه ۶ محسوب میشود .
برای ثبت شکایت و کیفری خیانت در امانت لازم است ابتدا مجرم بودن فرد توسط دادگاه ثابت شود برای اینکه این مرحله با موفقیت سپری شود نیازمند است وکیل مجرب و با تجربه با دلایل و اسناد کاربردی شکایت خود را در دادگاه کیفری ثبت و اقدام نماید و از حقوق افراد دفاع نماید .
مجموعه وکیل ۷۲۴با وکلای مجرب و کارشناسان خبره ابتدا به صورت کاملا رایگان اسناد و مدارک شمارا بررسی میناید و در صورت دارا بودن راهکار قانونی به صورت تضمینی قبول وکالت می نماید .
برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های ۰۹۱۲۶۱۶۱۱۲۱و ۰۹۱۲۲۳۰۲۳۰۲ تماس حاصل فرمایید .
ازجمله مدارک لازم برای اثبات دعوی خیانت در امانت بودن شاهد یا رسید پرداخت پول به حساب فرد امین و یا داشتن قرارداد امانت بین امین و امانت گذار تاثیر به سزایی در دادخواست شکایت خیانت در امانت خواهد شد .
رد مال خیانت در امانت به معنی بازگرداندن مال امانی مورد خیانت می باشد که در صورت درخواست شاکی در کنار رسیدگی به شکایت خیانت در امانت به رد مال نیز رسیدگی شود و اگر فردی فراموش کرد که رد مال را نیز درحین دادخواست کیفری خیانت در امانت در خواست کند نگران نباشد زیرا میتواند پس از اثبات جرم و محکوم کردن طرف مقابل از طریق دادگاه حقوقی مجددا درخواست رد مال و خسارات ایجاد شده را درخواست نماید .
رد مال از در جرم خیانت در امانت تصریح نشده است به همین خاطر برای درخواست آن لازم است به صورت مجزا در دادخواست مورد مطالبه قرار رد مال نیز قید گیرد .
تبدیل حبس خیانت در امانت :
در مورد جرم خیانت در امانت اگر شرایطی ازجمله ، ابراز پشیمانی کند و در سدد جبران خسارات وارده به امانت گذار باشد همچنین خود شاکی از شکایت خود گذشت کند و فرد امین مرتکب جرم خیانت سوءپیشینه کیفری نداشته باشند جرم صادره قابل تبدل به جزای نقدی و تعلیق می باشد .